woensdag 29 december 2010

Honing

Hoe wordt honing gemaakt in hun natuurlijke omgeving?
Het begint allemaal op het bloemenveld. Bijen zuigen nectar uit de bloem. Deze nectar slaan ze op in hun honingzak. Met de nectar vliegen ze terug naar het nest. Werkbijen zuigen dan de nectar op en kauwen hierop. Hierdoor verandert de suiker die in de nectar zit. De nectar wordt vervolgens in honingraten gespoten. Honingraten zijn gemaakt van bijenwas. Met hun vleugels wapperen de bijen de nectar droog. Wat overblijft is honing.
Bijen maken ook honing in gevangenschap.
Een imker of bijenhouder houdt bijen in gevangenschap. De bijen leven dan in een bijenkast. De honing wordt op dezelfde manier als hierboven gemaakt.
De honingraten kunnen door de imker uit de kast gehaald worden. De imker verdooft de bijen om niet gestoken te worden. De imker brengt de honingraten naar een honing fabriek. Daar worden de honingraten door een machine gehaald. Deze machine zorgt ervoor dat de waslaag van de honing verdwijnt. Vervolgen wordt de honingraat in een centrifuge (een heel snel rondraaiende machine) gestoken. Door het ronddraaien wordt alle honing uit de cellen geslingerd. Daarna wordt honing gezeefd, om de laatste restjes bijenwas te verwijderen. Nu kan de honing in de pot.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten